image

Breudijk 22

Harmelen, 3481LP

Ma - Za 8.00 - 17:00

Zondag GESLOTEN

Uw Tuin Winterklaar Maken Tips en Beplanting

Uw Tuin Winterklaar Maken Tips en Beplanting

Uw Tuin Winterklaar Maken, Tips en Beplanting

Tuin-Winterklaar-Maken-Tips-Handelskwekerij-Midden-Nederland

Oktober is dé maand om uw tuin winterklaar te maken. Rond deze periode beginnen de meeste bomen, planten en struiken te vergrijzen en hun blad te verliezen. Gezien het feit dat de temperturen in oktober tot een aangenaam punt zijn gedaald wordt werken in de tuin een stuk aangenamer dan in de warme zomermaanden.

Er zijn een aantal redenen om uw tuin winterklaar te maken; ten eerste ziet de tuin er na de ingreep een stuk verzorgder uit en bevordert het de groei van de planten in het voorjaar. Ook is het in oktober de tijd om planten te vervangen die de winter naar alle waarschijnlijkheid niet gaan overleven; zogenaamde niet-wintervaste planten. Als laatste zorgt u ervoor dat u gedurende de koude wintermaanden minder onderhoud hoeft uit te voeren, wellicht zelfs tot in het vroege voorjaar hoeft u niets aan uw tuin te doen behalve water geven.

Planten Snoeien

Gedurende september en oktober kunt u beginnen met het snoeien van hagen. Let wel dat als de maanden warmer van aard zijn zoals we de afgelopen jaren hebben gezien dat sommige hagen nog volop in de groei kunnen zijn. Het is in dat geval verstandig om te wachten tot eind oktober wanneer de temperaturen verder dalen.

Heesters en planten die in de zomer bloeien mogen ook gesnoeid worden, denk bijvoorbeeld aan Hortensia’s. Wanneer u snoeit let dan op dat u niet meer dan 4 tot 5 knoppen terug snoeit (de ogen zijn de zgn. uitsteeksels die op knoppen lijken). Begin november mag u beginnen met het snoeien van coniferen.

U kunt het snoeiafval van struiken, bomen en planten wellicht nog gebruiken om een kerststukje te maken. Zorg wel dat u deze eerst goed droogt en goed op let of er geen ongenode gasten in verblijven zoals torren, rupsen en luizen.

Bewateren in de Winter

Veel mensen vergeten dat ook in de koude wintermaanden veel planten, bomen en struiken toch bewaterd moeten worden om te voorkomen dat ze in het voorjaar afsterven. Er is geen vaste regel voor de frequentie van water geven, wel geldt dat hoe lager de temperatuur is hoe minder water u hoeft te geven. Bijvoorbeeld Rhodondendrons en Olijfbomen zijn planten en bomen die u in de winter na vorstperiodes water dient te geven als de grond is uitgedroogd.

Vorstgevoelige Planten

Heeft u vorstgevoelige planten in uw tuin? Dek deze dan zoveel mogelijk af met bijvoorbeeld snoeiafval of losliggende bladeren. Hiermee voorkomt u dat deze planten afsterven, dit is echter geen garantie. U kunt de zwakste planten het beste vervangen voor de vorstperiode begint.

Ook borders met laagbloeiers kunt u het beste winterklaar maken door de gevoelige planten te vervangen door winterbloeiers. U vindt een overzicht van deze winterbloeiers onderaan dit artikel.

Vogels Bijvoeren

Om uw tuin extra levendig te maken in de winter kunt u vogels bijvoeren. Vogels hebben het in de wintermaanden extra zwaar en ze kunnen uw hulp in goed gebruiken. Als u een tuinhuisje of schuur heeft dan kunt u een handje vogelzaad strooien, anders hebben veel dierenwinkels en tuincentra vetbollen of pinda’s in zakjes die u op kunt hangen.

Niet-Winterharde Planten Vervangen

Met onderstaande planten kunt u uw tuin winterklaar maken met vele winterbloeiers. In de maand oktober in de aanbieding.

X