image

Breudijk 22

Harmelen, 3481LP

Ma - Za 8.00 - 17:00

Zondag GESLOTEN

De Taxuskever (Snuitkever)

taxuskever-snuitkever-bestrijding-handelskwekerij-midden-nederland

De Taxuskever (Snuitkever)

Snuitkevers, een Lastige Plaag

De Taxuskever, ook wel bekend als de Snuitkever, is een groen/zwarte kever die voornamelijk ‘s-nachts actief is. De kever wordt in steeds grotere aantallen in Nederland aangetroffen. Dit wordt mede veroorzaakt door de zachte winters van de laatste jaren. In koudere tijden werden de in importgoederen meereizende insecten vaak al snel gedood door de lage temperaturen. Sinds 2009 hebben deze insecten vaak meer ruimte om zich te verspreiden, maar ook de in Nederland genestelde teken, muggen en processierupsen komen in grotere aantallen voor. De snuitkever kenmerkt zich door zijn destructieve effecten op gewassen, bladeren en wortels worden aangetast en leiden uiteindelijk tot het afsterven van de struiken en planten.

 Oorsprong van de Snuitkever

De uitheemse soorten van de snuitkever komen oorspronkelijk uit Zuid Europa. Met name de import van exotische planten in Nederland ligt ten grondslag aan de opmars van deze soorten. De planten en bomen worden veelal in tuincentra geplaatst onder gunstige omstandigheden; verwarmde kassen en een ruime keuze aan planten om zich te kunnen voeden. Hieronder vallen de siergewassen, fruit en naaldhoudende struiken. De snuitkever is op veel plekken ook al in het openbare groen te vinden, tot grote onrust van insectkundingen, tuincentra en stadsecologen.

Effect van de Snuitkevers

Volwassen snuitkevers vreten ‘s-nachts aan gewassen en laten hierbij inkepingen aan de rand van bladeren en bloemen achter. Kenmerkend zijn de kartelvormige inkepingen. De larven die de kever legt zijn tevens destructief, zodra zij zijn uitgekomen en groeien tasten zij jonge- en overige kleine wortels aan. Naarmate de larven groeien tasten zij steeds grotere wortels aan waardoor de plant of struik bloot staat aan ziektes en schimmels. Hierdoor sterft de plant of struik al snel af.

Tuincentra en hoveniers krijgen steeds vaker te maken met klachten van klanten over afstervende beplanting en zijn in sommige gevallen genoodzaakt deze kosteloos te vervangen. Maar ook de consument moet extra investeren in bestrijdingsmiddelen om de kever tegen te gaan.

Bestrijding van de Snuitkevers

Naast het feit dat u bestrijdingsmiddelen kunt kopen is het zeer verstandig om bij nieuw aan te kopen beplanting goed te controleren of de planten al besmet zijn. Immers de kever kan zich in uw tuin ook makkelijk verspreiden en bestaande beplanting aantasten. Ondanks het feit dat er bij de veiling en bij kwekers goed gecontroleerd wordt kan de kans dat u een besmette plant of struik koopt niet uit te sluiten. Heeft u toch een besmette plant dan kunt u het beste bestrijdingsmiddelen kopen van een gerenommeerd merk.

De meest voorkomende bestrijding is via parasitaire aaltjes, deze kunt u bij bijvoorbeeld ECOstyle verkrijgen (te bestellen via tuincentra of de webshop van ECOstyle). Deze aaltjes zoeken de larven van de kever op en dringen deze binnen, hierna scheiden zij bepaalde bacteriën af waardoor de larven vrij snel afsterven, dit gebeurt meestal binnen 48 tot 72 uur. Vervolgens gebruiken zij de larve als broedkamer waar zij zich snel vermenigvuldigen om opnieuw naar larven op zoek te gaan en deze uit te schakelen. Deze cyclus blijft zich voortzetten tot er geen voedsel meer is of de bodemtemperatuur teveel daalt.

Wanneer Bestrijden

U kunt de taxuskever-larven op twee momenten bestrijden:

  1. Eind Maart t/m Mei
    Gedurende deze periode doodt u de larven die zijn overgebleven na de winter.
  2. Augustus t/m Oktober
    Vanaf eind juni komen de eitjes van de taxuskevers uit en groeien uit tot larven van de taxuskever. Bestrijden kan dan ook van augustus tot en met oktober, dan zijn alle eitjes uitgekomen.

Toepassing

Het bestrijdingsmiddel is in poeder achtige vorm verkrijgbaar. Ondanks het feit dat de aaltjes met het blote oog eigenlijk niet te zien zijn, zijn zij wel degelijk in het middel aanwezig. Het middel dient gemengd te worden met water waarna u deze via een gieter moet verspreiden over de tuin. 10 liter water is voldoende voor 10 vierkante meter. De beste tijd om het middel te verspreiden is in de ochtend of avond, de volle zon dient zoveel mogelijk gemeden te worden. Na het uitgieten dient u het oppervlak opnieuw goed nat te maken met de tuinslang. Een vochtige tuin zorgt voor het beste resultaat.

Volwassen Kevers

Heeft u volwassen kevers? Vang er dan zoveel mogelijk. Hierbij kunt u bijvoorbeeld een stuk zeil of plastic onder een geïnfecteerde struik leggen en deze goed uitschudden. De kevers kunt u dan in een bak water met zeepsop leggen waardoor deze binnen enkele seconden verdrinken.

De ene soort snuitkever is destructiever dan de andere. Snuitkevers die u overdag actief ziet zijn vaak van exotische afkomst en schadelijker dan hun inheemse tegenhangers. Indien u benieuwd bent welke soort u in uw tuin heeft dan kunt u deze levend in een onbreekbaar doosje of potje stoppen en voorzien van afzender én e-mailadres, voor gratis advies opsturen naar Silvia Hellingman, Biocontrole, Oosteinde 52, 8351 HH Wapserveen.

X