image

Breudijk 22

Harmelen, 3481LP

Ma - Za 8.00 - 17:00

Zondag GESLOTEN

De Taxus Baccata – Een Veelzijdige Plant

taxus-baccata-handelskwekerij-midden-nederland

De Taxus Baccata – Een Veelzijdige Plant

Iedere twee weken lichten wij een artikel uit ons assortiment toe. In deze eerste editie focusen wij ons op de Taxus Baccata.

 

De Taxus Baccata is in Nederland beter bekend als de “venijnboom”. Deze naam zit hem in de giftige naalden, zaden en takken. Het enige gedeelte van de Taxus wat niet giftig is is het rode omhulsel van de zaden. De Taxus Baccata heeft ook een zeer lange levensduur van enkele honderden tot wel duizend jaar. Mede hierdoor is de Taxus terug te vinden in diverse religies.

 

Het opmerkelijke aan de Taxus Baccata is dat zijn naalden celdeling verminderen. Hierdoor wordt de taxus in in sommige chemokuren verwerkt. De hiervoor benodigde stof “taxol” wordt uit de naalden van de Taxus gewonnen, deze stof is te ingewikkeld gebleken om kunstmatig te ontwikkelen waardoor deze inheemse soort in het wild relatief zeldzaam geworden is. In de V.S. is de Taxus Brevifolia de tegenhanger van de Europese Taxus Baccata. Bij deze soort kan taxol gewonnen worden uit de bast, echter deze procedure is zo destructief dat een hoog aantal taxussen benodigd was waardoor het ecosysteem van taxusbossen werd bedreigd en de soort bijna was uitgestorven.

 

Bij de Europese soort kan de stof uit de naalden worden gewonnen waardoor de impact lager is, desalniettemin zag men de noodzaak een efficiëntere methode te ontwikkelen. De TU Delft heeft het proces dusdanig geoptimaliseerd dat de taxus kan blijven groeien en de boom behouden blijft. Het winnen van de stof wordt verder bemoeilijkt door het feit dat het enkel uit jonge twijgen gewonnen kan worden. Per chemokuur-sessie is een kubieke meter aan jonge twijgen nodig.

 

Nederlandse gemeenten hebben naar Belgisch voorbeeld een actie gestart genaamd ‘vergroot de hoop’ met als doel snoeiafval van taxussen te verzamelen. Om dit doel te bereiken zijn in zeventig steden en dorpen speciale afvalbakken geplaatst. Vervolgens wordt het afval naar België verscheept en gedroogd om hierna in China verwerkt te worden. Experts zijn echter sceptisch over het initiatief aangezien het percentage werkzame stof zeer laag is bij snoeiafval.

 

In de dagelijkse praktijk wordt een Taxus veelal gebruikt voor het creëren van heggen of als solitaire boom. Gezien zijn langzaam groeiende eigenschap kan de Taxus mooi in vorm worden gesnoeid waarbij men eventueel een elektrische heggenschaar kan gebruiken. Voor tuinen die veelal schaduw hebben is de Taxus een ideale struik gezien het feit dat deze het beste groeit in de schaduw. De eerste twee jaar na planting behoeft de Taxus veel water om uitdroging te voorkomen.

 

Op onze kwekerij leveren wij Taxussen in alle maten uit de grond of in pot. Uit de volle grond zijn onze Taxussen van c.a. 80-100cm al verkrijgbaar vanaf €15,-

 

 

X